Namnlöst 1

I Stockholms norra skärgård, med Blidö som närmaste grannö tvärs över Blidösund ligger Yxlan. Ön är långsmal och på nordspetsen ligger det idylliska samhället Köpmanholm. Bebyggelsen består av dels stora grosshandlarvillor med glasverandor och dels små röda stugor där lots- och tulltjänstemän bodde när farleden i Blidösund var pulsådern i yrkessjöfarten. August Strindberg har skrivit om platsen i ganska dystra tongångar, han kallade Köpmanholm för Skamsund och beskrev bl a befolkningen med orden:

"På Skamsund däremot bodde folk av en mörkare art med hårdare öden. Myndigheterna där på ön, karantänmästarn och lotsåldermannen, voro härsklystna, hatfulla, hämndgiriga, två tyranner som ansett sig ha förfelat högre kallelser"

Idag besöks Köpmanholm varje år av många gästande båtturister och Yxlan är populär inte minst för de vackra byarna på ön Kolsvik, Alsvik, Yxlö, Alsvassen, Vagnsunda. Det bor drygt 300 personer året runt på ön. Som på de flesta öar finns också många fritidshus och sommartid ökar befolkningen rejält. Skolan ligger i Köpmanholm och det finns en välutrustad bygdegård i Yxlö som är tillgänglig för uthyrning.

På nordöstra sidan av Yxlan ligger ett bad där man ser ut mot fria havet över Gräsköfjärden.

-Labyrint lagd av stenar finns på Yxlans nordöstra spets.

Vägbeskrivning

Med bil kör man E 18 norrut till Norrtälje. Där viker man av strax före infarten till Norrtälje och kör 276 söderut mot Furusund. Vid Penningby tar man vänster mot Furusund och kör väg 278 till Furusund där färjan avgår till Yxlan.

Vägfärjan går varje halvtimme till kl 21, på andra tider ring tel 0176-801 80.

Buss 676 från Tekniska Högskolan till Norrtälje. Där byte till 632 till Yxlan. Med buss 634 kan man sedan ta sig till Köpmanholm

Handla

Köpmanholms Lanthandel & Grill

Gästhamn

Furusund har totalt 60 båtplatser, toaletter, duschar och bastu.

Bad

Ett fint havsbad på nordöstra sidan mot Gräsköfjärden

Natur

Yxlan är en ca 15 km långsmal ö som mäter 2 km på bredaste stället, naturen är omväxlande löv- och barrskog med branta stränder på västsidan, Yxlan är aningen kargare än sin bördigare granne Blidö.

Historik

Första gången ön nämns är i Kung Valdemars seglingsbeskrivning från 1200-talet då Yxlan bestod av tre öar som med landhöjningen blev en, befolkningen bestod av säljägare och fiskare. Från 1300-talet ökade Yxlan och Blidös betydelse i skärgården när lotsar baserades här för att trygga sjöfarten.

Vintern 1571 blev en svensk här, "Westgöta Ryttare", infrusen i Blidösund på väg till Ryssland och måste inkvarteras på öarna runt om. När islossningen kom och hären reste vidare gjorde bönderna som våldgästats en lista på vad som tagits och skickade räkningen till staten.

När Blidö Kyrka byggdes 1656 förlades prästgården till Yxlö By och prästen fick ro över Blidösund för att sköta sitt arbete, något som enligt kyrkoböcker från 1700-talet ibland ledde till mässfall då prästen var ute och fiskade istället för att förrätta högmässan.

1719 härjade ryska flottan Yxlan och Blidö under sitt försök att med 300 fartyg inta den svenska östkusten och bl a Yxlö By och Alsvik brändes.

1842 köpte en förmögen fabrikör närliggande Furusund för att göra platsen till en stor badort för societeten, men planerna gick om intet på grund av koleran som härjade svårt i landet vid den här tiden, och Furusund blev en karantänplats för fartyg som skulle till Stockholm. I slutet av 1800-talet började sommargästerna komma till Yxlan efter att först ha upptäckt Furusund och Köpmanholm. Delar av marken på ön styckades av till tomter där fritidshus byggdes, framförallt från 1950-talet och framåt

 

Copyright © 2024 yxlan.se / Drift och design digitalconsulting.se

Kontakta oss - Villkor och info - Annonsera - GDPR